Пожежна безпека в будівлях та спорудах є безцінним активом для власників бізнесу не залежно від функціонального призначення об'єкту, що захищається.
Але до об'єктів різних галузей і призначення можуть пред'являтися різні вимоги щодо забезпечення пожежної безпеки.
Компанія «Антіфаєр» розробила і запропонувала своїм клієнтам велику кількість рішень у сфері протипожежного захисту з метою підвищення безпеки людей та збереження майна.
Галузеві функціональні напрямки об'єктів, для яких ми пропонуємо готові рішення або розробляємо індивідуальні проекти.
Торгові та розважальні центри
Адміністративно-комерційні будівлі
Серверні та ЦОД
Сфера громадського харчування, Ресторани та кафе
Офісні та Бізнес центри
Заводи, Склади та логістичні центри
Використання типових рішень дозволяє істотно економити кошти та час. Існуючий типовий проект необхідно лише трохи доопрацювати і можна починати будівництво. Застосування типових рішень пожежної безпеки може допомогти правильно організувати систему протипожежного захисту та обладнати об'єкт необхідними пристроями.
Система протипожежного захисту будь-якого об'єкту, чи то ТРЦ, бізнес центру, заводу, логістичного центру, складу, ресторану або офісного приміщення, буде виконувати покладені на неї завдання тільки за умови дотриманні трьох основних правил:
Забезпечення пожежної безпеки в торгово-розважальних комплексах, де завжди багатолюдно, є пріоритетним напрямком в захисті від пожеж і розробці заходів щодо безпечної евакуації відвідувачів.
Вимоги пожежної безпеки до таких об'єктів завжди були дуже високими, враховуючи не тільки їх масову відвідуваність, а й високу пожежну навантаженність, небезпека загоряння і задимлення евакуаційних сходів, шляхів, виходів.
Обсяг вимог до ПБ в ТРЦ, які диктують протипожежні норми, правила ПБ, величезний, але з нього можна виділити два головних напрямки:
Наявність установок сигналізації з датчиками диму, газовими, аспіраційними, проточними пожежними сповіщувачами, чуйно реагують на появу мізерно малих кількостей летких продуктів процесу горіння на початковій стадії тління, загоряння. Підтримка в постійному працездатному стані систем водяного пожежогасіння, протидимного захисту, СОУЕ. Забезпечення приміщень об'єкта необхідною кількістю вуглекислотних, порошкових вогнегасників в залежності від видів пожежного навантаження.
Зміст шляхів, виходів евакуації у вільному стані, легко відкривається зсередини. Грамотне навчання працівників діям з евакуації покупців при виникненні осередку загоряння або задимлення.
Тільки комплексне вирішення проблеми може гарантувати безпеку, як відвідувачів, покупців, так і працівників торгово-розважальних підприємств.
Дотримання правил пожежної безпеки та застосування типових рішень в області ПБ при проектуванні торгових центрів стане запорукою успішного бізнесу та безпечної роботи.
Будь-який об'єкт має свої специфічні особливості і характеристики в залежності від його основного призначення.
До об'єктів адміністративного призначення відносяться як будівлі державних органів, місцевого управління, так і приватних підприємств, громадських, комерційних організацій та інших установ, діяльність яких не пов'язана з виробництвом.
Загальні вимоги пожежної безпеки до адміністративних будівель і офісних центрів враховують фактори знаходження в приміщеннях великої кількості людей, оргтехніки, комп'ютерів, що істотно збільшує ступінь пожежонебезпеки.
Забезпечення пожежної безпеки об'єктів адміністративного призначення неможливо без суворого дотримання протипожежних вимог офіційних нормативних документів, як на стадії проектування, будівництва, так і в ході експлуатації.
Будь-яка адміністративна або офісна будівля, що експлуатеється має бути захищеною системами пожежної безпеки:
Пожежна безпека нерозривно пов'язана з умінням швидко евакуювати персонал під час пожежі. Для цього фахівцями розробляється план заходів, в якому прописується можливі шляхи евакуації людей при пожежі, розміщення засобів пожежогасіння та індивідуального захисту і розраховується час евакуації.
Для офісних співробітників та службовців необхідно регулярно проводити протипожежні тренування. Під час навчань моделюються ситуації близькі до «бойових». Такі заходи в комплексі з проведенням грамотних інструктажів з ППБ, а також наявність необхідних протипожежних систем і засобів – все це є запорукою безпеки працівників адміністративних об'єктів.
Для того щоб все обладнання, компоненти протипожежних систем і установок адміністративної будівлі знаходилися в працездатному стані за ними необхідно стежити і проводити регламентні роботи по ремонту і технічному обслуговуванню.
Складно уявити сучасне життя без благ діджіталізаціі. Цей процес торкнувся практично всіх галузей бізнесу. Зберігання інформації перейшло на новий рівень, який передбачає застосування сучасної і складної апаратури, а сама інформація може бути безцінною.
Останнім часом різко зросла кількість сховищ інформації - приміщень з комп'ютерними серверами, масивами жорстких дисків, мережевих комутаторів, пристроїв розподілу інтернет-трафіку, дата-центрів – які можуть являти собою масштабні споруди з великою кількістю приміщень
Їх функціонування передбачає забезпечення безперервної роботи з підтриманням постійного температурного режиму та забезпеченням фізичного збереження апаратури.
Коли в силу різних причин, можуть відбутися екстремальні ситуації з пожежами, це може призвести до непоправних втрат інформації, а значить, до краху бізнесу.
Тому при організації пожежної безпеки в дата-центрах (ЦОД) на перший план виходить вирішення завдання раннього виявлення загорянь
Розрізняють декілька сценаріїв розвитку пожежі в центрах обробки даних.
Перший сценарій передбачає тління проводів або мікросхем. Шкода заподіюється газом, що виділяється при тлінні та горінні, який окисляє електронні контакти. Рішенням проблеми є використання газоаналізаторів, вбудованих в систему раннього виявлення пожежі.
У випадках сильного задимлення простору в роботу вступають неадресні датчики диму, встановлені всередині стійок. Відправляються ними сигнали обробляє програма моніторингу серверного обладнання, встановленого в дата-центрі. Ці датчики використовують як джерело додаткової інформації для контролю всіх систем даного об'єкту а також для активації системи пожежогасіння окремої стійки.
Наступний сценарій полягає в сильному задимленні приміщення ЦОД. Виявляється завдяки адресним або неадресним датчикам загальної системи пожежної сигналізації, встановлених всередині приміщення дата-центру. Пожежні панелі, що виступають в якості центрального приймально-контрольного устаткування, при виявленні загоряння автоматично запускають системи активного пожежогасіння. Процес гасіння охоплює вже весь простір Цода. Залежно від особливостей приміщень використовуються різні речовини.
При оснащенні дата-центрів вибирається один з методів ліквідації загорянь:
Найбільш популярним зараз є метод газового пожежогасіння. Газ не шкодить електрообладнанню і прекрасно працює навіть в важкодоступних приміщеннях.
У більшості випадків в сучасних установках для гасіння пожеж використовуються гази:
Вибір гасячої речовини для використання в ЦОД здійснюється тільки після аналізу об'єкту, що захищається.
Газові або порошкові системи пожежогасіння також використовують для захисту приміщень архівів з особливо важливою документацією, носіями інформації. Вони практично не завдають шкоди цінностям, що захищаються.
Підприємств громадського харчування, такі як кафе, ресторани, бістро, столові розраховані на прийом і обслуговування великої кількості гостей. Сюди приходять люди, щоб відпочити, поїсти, відзначити урочисту подію, провести ділову або дружню зустріч. Багато приємних моментів відбуваються саме в цих місцях, але вони можуть бути затьмарені через елементарне недотримання заходів і правил пожежної безпеки.
Кожен власник підприємства громадського харчування несе відповідальність за здоров'я та життя відвідувачів і свого персоналу. Недотримання вимог пожежної безпеки може призвести до непоправних і плачевних наслідків.
Пожежна безпека в кафе, барах, ресторанах та столових забезпечується ннаявністю пожежної сигналізації, засобів локалізації і гасіння пожежі (вогнегасники, засоби вогневої ізоляції), розробленої схеми евакуації з розміщеними покажчиками (світлові таблички, направляючі до виходу), системою сповіщення, та вмінням персоналу користуватися протипожежними системами і засобами, а також чітким їх знанням дій в разі виникнення нештатної ситуації.
До основних причин виникнення пожежі в кафе і ресторанах відносяться порушення правил експлуатації кухонного обладнання, використання феєрверків, свічок і подібних елементів поряд з легко займистими матеріалами, несправні електропроводка та електрообладнання, ну і всюдисущий людський фактор як необережне поводження з вогнем.
Протипожежний захист кухонних приміщень
На кухнях або інших виробничих приміщеннях для готування (цехах) найчастіше відбувається накопичення в повітроводах і вентиляційних зонтах жиру, масла, сажі. Для займання цієї суміші досить однієї іскри, а загасити таку пожежу складно. Вогонь миттєво поширюється по всій протяжності повітрепроводу.
Багато ресторанів знаходяться на перших поверхах житлових будинків, і відповідно повітроводи розташовуються по фасаду будинку. Тому без установки пожежогасіння теплового обладнання і повітроводів – власник закладу наражає на небезпеку не тільки своїх клієнтів і персонал, але ще і мешканців будинку.
Гасіння пожежі в ресторані ускладнюється тим, що вентиляційні короби в основному розташовуються в важкодоступних місцях, а загасити палаючу олію, жир дуже важко. Температура горіння рослиннї олії може досягати понад 300 °С, і згасити її водою неможливо, так як вона викличе лише розливання. Температура кипіння води –100 °С, тому вода не зможе досить охолодити поверхню олії, що горить. Те ж відбувається і з звичайними порошковими вогнегасниками, які знаходяться в більшості кухонь. Порошок добре збиває полум'я, але так як не відбувається охолодження, то через деякий час загоряння повторюється.
Тому звичайні засоби пожежогасіння не підходять для гасіння загорянь на кухні. Для гасіння такого виду пожеж необхідні спеціалізовані установки пожежогасіння зі спеціальним вогнегасною речовиною. У цій якості може використовуватися розчин калію, який при взаємодії з органічними оліями і жирами утворює охолоджуючу піну.
Гасіння відбувається в два етапи: перший – утворення піни, яка збиває полум'я і перекриває доступ кисню до осередку спалаху, другий – додаткове охолодження, що перешкоджає повторному загорянню.
В забезпеченні пожежної безпеки приміщень логістичних центрів і складів важливу роль відіграє спеціалізація приміщень. Дуже велике значення має їх призначення (наприклад, зберігання продовольчих і непродовольчих товарів, небезпечних видів вантажів, токсичних і легкозаймистих речовин).
Складські приміщення можуть бути у вигляді відкритих майданчиків (платформ), напівзакритих навісів або закритих. Основним типом складських приміщень є закриті склади. Для визначення допустимості зберігання в них тих чи інших речовин і матеріальних цінностей повинна враховуватися ступінь вогнестійкості, а також класи конструктивної і функціональної пожежної небезпеки. Ступінь вогнестійкості будинку визначається вогнестійкістю його будівельних конструкцій, клас конструктивної пожежної небезпеки будинку визначається ступенем участі будівельних конструкцій в розвитку пожежі та утворенні її небезпечних факторів, а клас функціональної пожежної небезпеки будівлі і її частин виявляється їх призначенням і особливостями використовуваних технологічних процесів.
На території будь-якого складу обов'язково повинні знаходитися спеціальні засоби запобігання та гасіння пожеж (вогнегасники, датчики вогню і диму, пожежні гідранти). Крім того, важливо пам'ятати і знати про умови, які допоможуть знизити ризик виникнення надзвичайної ситуації.
Склади повинні бути обладнані ефективною системою об'ємного пожежогасіння, яка погасить полум'я і запобігатиме можливості повторного загоряння.
Сучасні системи пожежогасіння на складах можна розділити на три основні групи:
Водні установки складаються з великої кількості різного устаткування і займають багато місця і використовуються в неопалюваних приміщеннях, де температуру може бути 0 °C і нижче. Крім того, часто вода не стільки гасить вогонь, скільки заливає товари, завдаючи істотної матеріальної шкоди.
У порошкових системах для гасіння пожеж використовуються хімічні речовини. Тому цей вид пожежогасіння краще не використовувати на складських приміщеннях, де зберігатися продовольство.
Аерозольне пожежогасіння — оптимальний варіант. Такі системи поширюють аерозольна хмара по всьому об'єму приміщення, що вступає в реакцію з продуктами горіння і швидко ліквідує джерело загоряння. Аерозоль не втрачає вогнегасних властивостей протягом до 15 хвилин. Це повністю виключає повторне займання складу.
До головних переваг автономних аерозольних установок відноситься:
Подбайте про пожежну безпеку вашого складу або логістичного центру та забезпечте його засобами протипожежного захисту, що допоможе запобігти можливим наслідки пожежі та захистити від вогню складські приміщення та, найголовніше, матеріальні цінності , що знаходяться в них – людські життя!
Дякуємо!
Ваш запит відправлено!
Гарного дня! Бережіть себе та Україну!
Упс! Помилка відправлення!
Нажаль, ми не змогли відправити Ваш запит з технічних причин.
Зателефонуйте нам або напишіть електронного листа.